VARFÖR JAG ÄR SOM JAG ÄR

Känner du att du inte riktigt passar in? Att du inte fungerar på samma sätt som många i din omgivning? Att du ofta blir kallad ”överkänslig”? Att hela din värld kraschar genom minsta lilla motgång eller att en känslostorm lätt sveper in? Igår mina kära vänner hände något fantastiskt. På lunchrasten satt jag och min kollega och pratade om väldigt djupa samtalsämnen. Hon nämnde ”högkänslighet” för mig. Desto mer hon pratade om det, ju mer kändes det att det var mig hon pratade om. Hon gjorde ett test på mig och vem kunde tro...15/15 ”rätt”. Jag är en högkänslig person. Det kanske låter konstigt att jag säger detta men det var verkligen så underbart att få veta det. Jag har alltid känt mig udda, att jag inte riktigt är som alla andra, att det är något fel på mig. Ni kanske undrar vad detta innebär att vara en högkänslig person? Det undrade jag också. Jag har läst massor om det sedan jag kom hem igår. Kollar på olika youtube klipp med mera. Det är läskigt för det är som att läsa eller höra sin egen dagbok. Några saker som omfattar en högkänslig person (HSP) är:

• Känner du ett behov av att "dra dig tillbaka" när du varit ute bland mycket folk eller stora fester?
• Har du ofta känt att det är något fel på dig?
• Blir du lätt överväldigat av sinnesintryck, ljud, ljus eller starka lukter?
• Blir du lätt överstimulerade när det händer mycket runt omkring dig?
• Har du lätt för att känna av hur andra mår?
• Är du en kreativ person?
• Har du fått höra att du är ”överkänslig”, ”tänk inte så mycket”, ”ta inte åt dig så mycket”, ”vad du överreagerar”?
• Anstränger du dig för att inte göra fel eller glömma saker?
• Är du mycket känslig för smärta eller har känslig hud?
• Har du ett rikt inre liv?
• Njuter du intensivt av saker och nyanser som många andra tycks missa?
• När människor inte trivs i sin fysiska miljö, brukar du då veta vad som behöver göras för att dem ska få det mer bekvämt?
• Har du svårt för att bli kritiserad eller hamna i konflikter?
• Funderar du ofta på existensiella frågor?
• Tycker folk i allmänhet att du är vänlig och behaglig?
• Har du lätt för att lyssna?
• Är du bra på att entusiasters och inspirera?
• Tycker du det är lätt att komma på nya idéer, tycker du att det är underligt att andra inte tycker att det är lika enkelt att spåna idéer?
• Är du en entreprenör?
• Känner du ofta intensiva känslor?
• Blir du ofta mer ledsen än andra för småsaker samtidigt som du ofta kan känna intensiv lycka inför sådant som andra knappt lägger märke till?
• Tycker du ibland att det är obegripligt att andra inte blir så berörda som du av olika saker, undrar du om dom verkligen har sett samma film som du? Ser dom inte skiftningarna i löven? Uppfattade dom inte att den vi mötte var så ledsen?
• Kan ditt humör svänga väldigt snabbt?
• Tar du ofta på dig andras personers problem och känslor?

Detta är några av de saker som omfattar en högkänslig person (HSP - Highly Sensitive Person). Det är verkligen inte en diagnos eller liknande utan ett personlighetsdrag. Det är genetiskt. Ca 20% av världens befolkning anses vara en HSP. Det var när min kollega nämnde detta som jag äntligen förstod vem jag är och varför jag är som jag är. Jag drabbas lätt av ångest, många känslor och tankar som snurrar runt i huvudet på mig. Efter en dag på jobbet med så mycket intryck för mig kan jag bli helt utsugen på energi av. Jag kan komma hem och bara börja störtlipa utan någon som helst förklaring. Jag klarar inte riktigt av att folk har höga förväntningar på mig. När min almanacka blir allt för full börjar ångesten komma och jag mår piss. Jag behöver ibland dra mig undan och få vara för mig själv en stund, ladda batterierna och låta alla intryck och känslor få smälta. Jag har svårt för att göra val, rädslan för att välja fel är skrämmande. Jag vet äntligen vem jag är. Att det inte är något fel på mig utan att jag bara fungerar på ett annat sätt än många andra.

Men istället för att se allt detta som något negativt så finns det otroligt många fördelar med att vara en HSP:

De är mer kreativa. Högkänsliga personer har ett rikt inre liv, vilket gör dem kreativa. De känner allting starkare och upplever stor njutning genom natur, konst, musik och sex.
De är omtänksamma och empatiska. En högkänslig person är generellt sett en god lyssnare och har lätt att leva sig in i andra människors känslor.
De är bra på att samarbeta. Högkänsliga personer är samvetsgranna och omsorgsfulla kollegor, får många bra idéer och vill att alla i gruppen ska må bra. De är duktiga på att ge plats åt andra.
De lägger märke till sådant som andra missar. En HSP tar in fler intryck och kan lätt se subtila detaljer som går mindre känsliga personer förbi. Hon eller han lägger märke till små signaler om hur andra mår och snappar lätt upp stämningen i ett rum.
De är eftertänksamma. En högkänslig person slänger sällan ur sig klumpiga formuleringar eller sårande kommentarer utan att tänka sig för. Det är något icke-högkänsliga personer skulle behöva lära sig av högkänsliga: att tänka lite mer innan de talar eller handlar.
De är bra på att lära sig nya saker. Eftersom HSP-personer tar in information på ett djupare plan har de lättare att förstå och minnas nya saker de lärt sig. Högkänsliga är exempelvis ofta bättre än mindre känsliga personer på att lära sig nya språk.
De är självständiga. Högkänsliga personer behöver tid för sig själva och orkar inte vara sociala hela tiden. De har därför också större förståelse för att dears partner behöver egentid. En HSP ger gärna sin partner frihet att odla sina egna intressen. De vill ju själva ha samma frihet och har inget emot att vara ensamma.

Ens svagheter är också ens styrkor. Nu vet jag äntligen vem jag är och hur jag fungerar. Nu ska jag bara lära mig arbeta med det. Stärka upp svagheterna och framhäva styrkorna. Det är också skönt att folk runt omkring mig kanske förstår mig bättre genom detta inlägget. Att jag är en högkänslig person. Orkar jag inte träffas en dag, så vet ni varför. Har jag svårt för att bestämma mig, så vet ni varför. Vill jag gå hem från en utekväll lite tidigare än tänkt, så vet ni varför. Jag skriver också denna texten för er andra som kanske känt er udda. Som kanske också kommer på vem ni är och hur ni fungerar efter denna texten. Alla är självklart olika och den beskrivningen jag skrev upptill, allt kanske inte stämmer in på dig. Men det gäller bara att försöka hitta sig själv, förstå hur man fungerar och lära sig leva med det.

Du är du, vilken fantastisk sak att fira. Alla är vi unika och alla är vi vackra. Ta vara på dina egenskaper, försök inte bli någon annan. Tycker du vissa saker är till din nackdel? Försök istället hitta vad som funkar för dig, gör det till en fördel.

För er som har läst igenom hela texten, tack för ni tog er tid. Även fast ni kanske inte är en HSP person, så kanske någon i din närhet är det. Förståelse är viktigt. Har ni några frågor eller egna tankar kring detta, skriv gärna! Eller maila mig om ni vill: evelina.ramback@outlook.com

Massa kärlek till er <3

  • Tankar

Gillar

Kommentarer